Neem direct contact met ons op

Geschiedenis

Historie pand

Gerard Steenhuis fysiotherapie en fitness - Historie pand

Het pand Postweg 130 huisvest sinds voorjaar 2006 de praktijk voor Fysiotherapie Gerard steenhuis en GS-Fitness. Velen kennen dit huis nog als bakkerij Lukkien.

Het huis is gebouwd in 1939 door Jan Feringa, die in de jaren ’40 en ’50 een veelgevraagde bouwaannemer was. Opdrachtgever was de heer Jan Eilering.

In ‘Rondom de Heerenhof, Historische balans van Emmen een stad vol dorpen in het jaar 2000’ beschrijft historicus Ger de Leeuw het een en ander:
Het pand past in de typische architectuur van het interbellum. De kenmerken zijn: gebruik van rode groninger baksteen, paarse harde trasraamklinker, een hoge kap met rode dakpannetjes, van het type Thuie du Nord, relatief grote raampartijen met houten en/of stalen onderverdeling en bescheiden metselaccenten.
Interbellum-architectuur (letterlijk: tussen 2 oorlogen) is een verzamelnaam voor de vooral bij de particuliere woonhuisbouw en middenstandswoningen toegepaste sobere bouwtrant, circa 1915-1940. Bargercompascuum kent meerdere huizen uit die tijd.

Jan Eilering was bakker van beroep. Achterin was de bakkerij met oven en ruimte voor broodopslag. Links voorin was het woonhuis en rechts voorin de winkel. De oven brandde in de beginjaren op takkenbossen. Vele Barger-Compascumer mannen sneden ten tijde van de oorlogsjaren takkenbossen van berkenhout voor bakker Eilering. Later ging men over op stookolie en pas sinds ongeveer 1970 deed gas zijn intrede.

Enkele jaren na de tweede wereldoorlog emigreerde Jan Eilering met zijn gezin naar Nw Zeeland en verkocht de zaak aan de Groninger Popke Lukkien (1947). Zoon Lutien (Lude) nam de zaak van vader over.
In 1974 onderging het huis zijn eerste verbouwing; de bakkerij werd vergroot en in zuidwestelijke richting uitgebouwd.
In de winkel werd brood, koek en snoepgoed verkocht. Het was maar een klein winkeltje (2.5 bij 2.5 meter) met een toonbank en een vitrinekastje, voor koek en snoep.
Mia, de vrouw van Lude Lukkien, nam per klant de bestelling op, ging vervolgens naar achteren om het brood te halen en rekende dan af. Ik (GS) kan me nog herinneren, dat zaterdagsmorgens de klanten buiten in de rij stonden, om geduldig hun beurt af te wachten.
Bij de bouw in 2006 is de voorkant van het huis niet veranderd; de etalage en de winkeldeur zijn nog intact en doen herinneren aan de tijd dat er nog brood verkocht werd.

De bakkerij, de oven, de opslagruimtes en de garage zijn in 2005 gesloopt. Ervoor in de plaats is 100 vierkante meter fitnessruimte gekomen. Het woonhuis en de winkel worden sinds 2006 benut als fysiotherapieruimtes.